Nem hittem először, hogy ennyire olcsó, de tényleg összeraktam a nyáron 10 000 forintból. Kételkedtem abban is, hogy működik, de mostanra bebizonyította, hogy tökéletes. Megmutatom nektek a legjobb ötletet, építsünk napkollektort!

Mi is az a napkollektor?

A napkollektor olyan épületgépészeti berendezés, amely a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre, vízmelegítésre használható hőenergiát. Fűtésre való alkalmazása az épület megfelelő hőszigetelését és alacsony hőmérsékletű fűtésvízigényét (pl. padlófűtéssel) feltételezi, és általában csak tavasszal és ősszel mint átmeneti, illetve télen mint kisegítő fűtés ún. kombi vagy multifunkciós hőtárolóval használatos. Hőközvetítő közege jellemzően folyadék, de a levegőt használó változatai is elterjedtek. A hétköznapi nyelvben gyakran összetévesztik a napelemmel, amely a napsugárzást elektromos energiává alakítja.

A napkollektor fényelnyelő (matt fekete, fényt nem visszaverő festékkel bevont, hővezető, általában rézlemez) rétegét abszorbernek is nevezik. Ez a réteg a fény elnyelése által melegszik fel. A hőt ennek a hátára keményforrasztott vagy lézerhegesztett csőháló veszi fel, majd egy előremenő és egy visszatérő cső segítségével vezetik be a házba – általában keringtető szivattyúval. A csőháló alsó oldalán hőszigetelő réteg van, ami fokozza a hatékonyságot.

Derült, napos időben hozzávetőleg 1 kW erősségű sugárzás érkezik minden négyzetméternyi felületre. Az éves, átlagos napsugárzás Magyarországon 3,17 kWh (11,4 MJ) négyzetméterenként naponta. Az európai napkollektorokat hitelesítő laborok az összes éves hőmennyiség szempontjából vizsgálják az egyes termékeket. Hivatalosan napkollektornak csak olyan termék minősül (vagyis az EU területén tagállami támogatásban részesíthető), ami rendelkezik Solar-Keymark címkével. A megszerzés feltételét Németország klímaviszonyaihoz rögzítették: évente csak használati-melegvíz készítéssel, vagyis fűtésrásegítés nélkül legalább 525 kWh/m2 (1890 MJ/m2) hőmennyiséget kell termelnie. Magyarország a 47. szélességi fokon, kb. 2000 óra/év napsütésessel kedvezőbb helyen van. A beesési max. szög a vízszinteshez délben nyáron 66°, télen 19°, ami a gyakorlatban jó kollektor-elhelyezési lehetőséget ad.

Szuper ötlet - építs te magad napkollektort!
Ennek a koncepciónak pont egyszerűségében rejlik nagyszerűsége. Bármilyen sötét színű, hosszú slag megteszi. A koncepció kidolgozásához a következőkre lesz szükség:

  • egy hosszú, lehetőleg sötét színű legalább 10 méteres slag (minél hosszabb, annál jobb!) – (2000-4000 forint)
  • fa vagy műanyag léc a kerethez (attól függően, hogy mekkora napkollektort szeretnénk (600-1200 forint)
  • wgy plexi-, vagy üvegtábla (javasoljuk a plexit, mert időt állóbb, hiszen nem törik!) (4500 forint)

Ha mindent újonnan vásárolunk, akkor is maximum 10000 forintot költöttünk! Természetesen nem kell mindent megvásárolni, hiszen ideális esetben már meglévő selejt anyagokból is dolgozhatunk.Lényegében feltekerjük a slagot a képen látható módon és ügyelünk rá, hogy mindkét végén legalább 1-1 métert hagyjunk, bemeneti és kimeneti ágnak. Olyan helyre tegyük a napkollektorunkat, amit előzőleg lebetonoztunk, de ha nincs ilyen helyünk, érdemes lehet sötét színű műanyag, kő vagy járólapokra tenni – hiszen így könnyebben szívja magába a meleget.

A keretet úgy alakítjuk ki, hogy egy bemeneti és egy kimeneti nyílást hagyunk a slag két végének, majd ráerősítjük a keret tetejére a plexi lapot. Ha azt szeretnénk, hogy a kollektort egész évben használni tudjuk, érdemes lehet alulról leszigetelni. Ehhez legjobb egy kis kocka tőzeg, vagy üveggyapot használata, amit fekete fóliával borítunk (mondjuk egy elhasznált sátor vízhatlan alsó borításával). Ezzel fokozhatjuk a kollektor teljesítményét télen is, hiszen a hideg, vagy fagyott talaj nem nyeli el a csőben termelt hőt). A csövet ezután teleengedjük vízzel. Két végét lezárjuk és hagyjuk, hogy a nap és a természet elvégezze helyettünk a munkát!

Vélemények

vélemény