A társasházat büntethetik egyetlen lakó hibája miatt. A szelektíven szemétgyűjtőkbe ugyanis még mindig sokan beledobják a kommunális hulladékot, ami pedig szabálytalan és tilos.

A társasházak szelektív hulladékgyűjtőibe még mindig nagyon sokan ürítik a kommunális szemetet. Az ilyen jellegű szennyezés Budapesten meghaladta az 50 százalékot, ami gyakorlatilag újrahasznosításra alkalmatlanná teszi a hulladékot – hívja fel a figyelmet az Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Az FKF felel a főváros szelektív hulladékgyűjtésért, a helyzet ugyanakkor tarthatatlan.

Budapesti számos társasházban szórólapokon figyelmeztetik a lakókat a szemétgyűjtési előírások betartására. Egyúttal arról is tájékoztatnak, a jövőben „a fővárosi rendelet értelmében a kötelező hulladékszállítási közszolgáltatást nem rendeltetésszerűen igénybe vevők ellen az önkormányzatok intézkedhetnek”.
Ha a lakók nem az előírás szerint használják a szelektív gyűjtőket, kötelesek megfizetni a háztartási hulladék után fizetendő szállítási díjat, de a válogatás fajlagos költségét, ismételt esetben pedig hulladékgazdálkodási bírságot is.

Az FKF a Híradónak mondta el, a szabályok betartása érdekében ellenőrzési akciót indítanak, így a szelektív hulladékszállítást végző munkatársak az ürítést megelőzően ellenőrzik a tartályok tartalmát. Ha azokba oda nem illő hulladékot is dobtak, tájékoztatják a társasházat, a kukát a normál szemétszállító járat viszi el, a többletköltséget pedig kiszámlázzák.Vélemények

vélemény