A kávézacc rendszeresen a kukában végzi, esetleg „zöldebb” háztartásokban a komposztba kerül. Pedig ennek nem kellene megtörténnie, hiszen a ház körüli felhasználhatósága rendkívül sokoldalú. Ahhoz, hogy minél jobban ki tudjuk aknázni ezt a sokoldalúságot, érdemes egy külön, jól záródó edénybe összegyűjteni a napi kávéfogyasztás eme „melléktermékét”.

Lássuk, mire használhatjuk:

    • Csakúgy, mint a szódabikarbóna és a fahamu, a kávézacc is elnyeli a kellemetlen illatokat. A hűtőben semlegesíti a kellemetlen szagokat, a lakás többi részén pedig egy kis nyitott edénybe tartva megszünteti a dohányfüst, vagy a főzés okozta erősebb illatokat. A fahamu felhasználásáról itt olvashatsz.
    • Hihetetlenül hangzik, de ha eldugult a lefolyód, segíthetsz rajta, ha egy kevés zaccot dobsz a mosdókagylóba, majd rá egy kis folyékony szappant, végül egy kancsó nagyon forró vizet.
    • Az odaégett edényeket könnyedén tisztává varázsolhatjuk, ha súrolópor helyett kávézaccot teszünk egy nedves szivacsara.
    • Ha a kandallót, tűzhelyet tisztítjuk, szórjunk némi kávézaccot a hamu tetejére, ez felfogja a felszálló port.
    • Karcos, matt fabútorok színét felfrissíti, felületét kiegyenlíti, ha ¼ csésze kávézaccot, ¼ csésze meleg vízzel és ugyanennyi ecettel összekeverünk, majd egy órányi ásztatás után a keveréket puha rongy segítségével a kezelendő felületre kenjük és világos felületen 5 percig, sötétebb felületen egy órát hagyjuk hatni, majd körkörös mozdulatokkal letöröljük.
    • A fokhagyma, hal vagy más erősebb szagokat remekül eltávolíthatjuk a kezünkről, ha kézmosás előtt egy kis kávézaccal dörzsölünk össze a tenyerünkben és az ujjaink között.
    • A kellemetlen kukaszagtól megszabadulhatunk, ha a szemetes aljára kávézaccot szórunk.
    • Mivel a kávézacc enyhén savas, kiváló a savas talajt kedvelő növényeknek (áfonya, paradicsom, rózsa, hortenzia). Emellett vonzzák a kukacokat, akik imádják a szemcsés közeget. A kávézacc segíti a kukacok emésztését, így jobb minőségű földet kapunk cserébe – a koffein hatására pedig kétszer gyorsabban dolgoznak. Szórhatjuk a kávézaccot komposztládába, vagy direkt a növény körüli talajra.
    • A kávészemcsék savasságának köszönhetően mélyíthetjük a hortenziáink kék színét – sőt, akár a rózsaszínekből is kéket csinálhatunk –, ha kávézaccot teszünk a földjükre.
    • A savas csípős aromája távol tartja a csupasz csigát és más élősködőket a virágágyástól.
    • Ha nem akarunk hangyainváziót a lakásban, csak szórjuk a rendszeres útvonalukra.
    • A kávézacc hatására jobban nőnek a vetőmagok is, mert magas szén-nitrogén arányának köszönhetően (kb. 20:1) számos tápanyag keletkezik a földben való lebomlásakor (nitrogén, kálium, foszfor). Ez pedig tökéletes a fiatal palánták számára.



A kávézacc a szépségápolásban:

  • Keverjünk össze fél csésze kávézaccot és fél csésze cukrot 2 evőkanál kókuszolajjal. Radírozzuk vele a száraz bőrt. Segít a narancsbőr megelőzésében, valamint tonizálja és feszesíti a bőrt – emellett mennyei illata is van.
  • Adjunk némi kávézaccot a felolvasztott szappanhoz (felhasználhatjuk a szappanmaradékokat, törmelékeket is), majd hagyjuk újra megkötni. Tökéletes hámlasztó szappant kapunk, mennyei kávéillattal.
  • Masszírozzuk a ¼ csésze kávézacc és ¼ csésze kókuszolaj keverékét a nedves fejbőrünkbe. Ez tisztítja a fejbőrt, a koffein stimulálja a hajnövekedést és fényt ad a frizuránknak. A kókuszolaj hidratálja a fejbőrt és a száraz hajvégeket. Öblítsük le almaecetes vízzel. Ezt inkább sötét hajon ajánlatos alkalmazni, mivel sötétebbé teheti a világos árnyalatú hajat.
  • Sötét karikák ellen keverjünk össze kávézaccot annyi kókuszolajjal, hogy sűrű pasztát kapjunk, majd vigyük fel a szem alá, és hagyjuk hatni 15-20 percig. A kókuszolaj hidratáló és gyulladáscsökkentő hatású, a kávéban található koffein pedig élénkít.


Vélemények

vélemény