A tél folyamán gyakran vágyakozunk a tavaszi és nyári napsütésben pompázó színes virágok után. Néhány növényfaj azonban a téli hideg hónapokat is virítva vészeli át, ezzel vidámabbá téve balkonjainkat.

Télen is virító növények

A télen virágzó kamélia (Camelia sasanqua) 2-2,5 m magasra növő cserje, konténerben is könnyen nevelhető. A rózsaszín virágú havasi erikát (Erica carnea) jól szellőző, tőzeges talajba ültessük.

letoltes-3

A tél folyamán is díszít virágaival a csarab (Calluna vulgaris), valamint a Waldstein-pimpó (Waldsteinia geoides) és a hunyor (Helleborus niger).

letoltes-4

A Magyarországon is őshonos kis télizöld (Vinca minor) legyökerező szárú, kúszó díszcserje, az árnyékos, félárnyékos helyek kedvelője. A cserjévé vagy kisfává növő téli jázmin (Jasminum nudiflorum) nemcsak lombjával, hanem virágaival is díszít a tél során.

letoltes-5

Árvácska, a téli balkonládák főszereplője

Az árvácska (Viola sp.) ezer színben pompázó virágaival a tél legszebb színfoltjai. A kisvirágú árvácskát(Viola cornuta) és a sarkantyús árvácskát (Viola calcarata) csoportosan ültessük.

letoltes-6

A kerti- vagy nagyvirágú árvácskát (Viola wittrockiana) egyesével is palántázhatjuk. Az árvácskák a laza, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt kedvelik.

Örökzöld balkon növények

Az üzbég szalmagyopár (Helichrysum thianschanicum) és a cipruska (Santolina chamaecyparissus) ezüstszínű, örökzöld lombja a hideg hónapok alatt is tetszetős marad, ugyanígy a szaváraciprus(Chamaecyparis pisifera) is.

letoltes-7

A tarka levelű zsálya (Salvia officinalis ‘Tricolor’) gyógynövényként is megállja a helyét a téli balkon ládákban.

letoltes-8

Örökzöld bokrok

Az örökzöldek a téli hónapokban a kert legfontosabb díszítőelemei, ugyanígy a teraszokon, balkonokon, ablakpárkányokban, edényekbe ültetve is nevelhetjük őket. A puszpáng (Buxus sempervirens), a tiszafa (Taxus baccata), a babérmeggy (Laurocerasus officinalis), a magyal (Ilex aquifolium), a kecskerágó félék (Euonymus sp.), valamint az örökzöld díszfüvek a hideg hónapokban is jól érzi magukat a szabadban.

letoltes-9

Kúszó- és futónövények

A korlátokon lelógatott, falakra felfutott borostyán félék (Hedera sp.) egész évben színt visznek a balkonok növényvilágába. A tarkaleveleiről híres Hedera helix ‘Eva’ teraszunk ékes része lehet.

letoltes-10

Vélemények

vélemény