Többek számára válik elérhetővé a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) a módosítások révén. Sokan örülnek például annak, hogy a használatbavételi engedély megléte előtt is igényelhető a támogatás. A könnyítés azonban kockázatot is hordoz.

Az ingatlanosok alacsony, a bankok egyelőre mérsékelt érdeklődésről számolnak be a CSOK­kal kapcsolatban, elsősorban az egyelőre még hiányzó, nagy tömegű új lakás miatt. Jövőre azért is élénkülhet az érdeklődés, mert a nagy  volumennel beinduló újlakás­építés  révén a támogatás  eléréséhez  megfelelő ingatlanok  tömege kerülhet piacra. A több beruházás nem csak kedvezőbb árakat hozhat a vásárlóknak, de azért is növelheti a költözési kedvet, mert ha több helyen épülnek  társasházak, a megszokott környékről sem kell elköltöznie a családnak a továbblépéshez.

A CSOK­ot szabályozó kormányrendelet elfogadása óta már többször változott, egy  nagyobb „könnyítési csomagról” ez év szeptemberében született döntés. Ezek többsége a megjelenés napjától hatályba lépett, 2017. január 1­től érvénybe lépő változás szerint a családi otthonteremtési kedvezmény a kérelem benyújtásakor az épület készültségi fokának  megfelelő, az  építési költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre igényelhető.” Lássuk, mikre érdemes figyelni jövőre!

csok-tamogatas

Az  új szabály  szerint tervezőasztalról értékesített ingatlanokra is igényelhető a CSOK, már az  ingatlan használatba vétele előtt. Igaz, a folyósítás csak a használatbavételi engedély megszerzését követően történhet. Bár sokan örülnek ennek a változtatásnak, az egyik legnagyobb ingatlanközvetítő szakemberei szerint ez az intézkedés csak akkor lesz pozitív hatású, ha a CSOK­ot az építkezés folyamata alatt – akár szakaszosan is – de kiutalják az ingatlanfejlesztőnek. Azaz nem lesz különbség a fizetés teljesítésében a készpénzes és a hiteles, illetve a CSOK­os vevők között. A támogatás megítélése és folyósítása közötti átmeneti időszak áthidalásában mások  szerint a bankok ajánlatai juthatnak fontos  szerephez, vagy a kivitelezőknek  kell sokkal rugalmasabb fizetési feltétekkel készülnie. A módosítás kizárja a rokoni szálakat az építtető és az építő között: az új lakás építéséhez  igényelhető CSOK­ra és  adóvisszatérítési támogatásra támogatási szerződés  abban az  esetben köthető, ha az igénylő az építési tevékenységet végző gazdálkodó szervezetben nem rendelkezik tulajdonnal, valamint a gazdálkodó szervezet tulajdonosa az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa.

A CSOK­os könnyítések életbe lépése miatt jó eséllyel még több fejlesztés indulhat, ami kockázatot is jelent. A meglévőnél is  tovább nőhet az  érdeklődés  az  újépítésű lakások  iránt, ráadásul mivel 2017. január 1­től a korábbiakkal ellentétben a már megfizetett bekerülési költségre nem, csak a kérelem benyújtásakor az épület készültségi fokának megfelelő, az építési költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre igényelhető a támogatás, érdemes lesz az építés minél korábbi szakaszában lecsapni az új lakásokra. Mindez piaci szakértők szerint együtt járhat azzal is, hogy  „szerencselovagok”, tapasztalat nélküli, kevéssé hozzáértő fejlesztők jelennek  meg a piacon. A vásárlóknak  ezért különösen érdemes  utánanéznie a beruházónak, akitől csak tervrajzon létező lakást kívánnak venni – hívják fel a figyelmet az újHÁZ Centrum szakértői.

letoltes-2

Sok  probléma volt korábban abból, hogy  osztatlan közös tulajdonban álló lakások építésekor a CSOK folyósításával meg kellett várni, míg az ingatlan társasházzá alakul. A könnyítéssel a bank már az építés alatt megállapíthatja a jogosultságot, így  nem kell várni a támogatás  folyósításával. Emellett az  osztatlan közös tulajdonban álló telkeken épülő lakásokra is  igénybe lehet majd venni a CSOK­ot, ehhez  elég lesz  egy használati megosztási megállapodás. Ez  például az  osztatlan közös  tulajdonon ikerházat építőknek  jelent segítséget.

Változások történtek az igényléskor figyelembe vehető gyermekekkel kapcsolatban is. Az új szabály szerint 25 éves  korig, a magzatot pedig már 12 hetes  korától figyelembe lehet venni (a korábbi 24 helyett) az igénylésnél. Ha egy  gyermek  mindkét szülőjét elveszíti, ezentúl a gyámja is  igényelheti a CSOK­ot, ha a gyámság már legalább egy  éve fennáll. Fontos  változás, hogy  az  igénylő esetleges  elhalálozása esetén egyenes ági rokona, házastársa, élettársa is tulajdonjogot szerezhet a CSOK­os ingatlanon anélkül, hogy vissza kellene fizetnie a támogatást.

A könnyítések  révén azok  is  igénybe vehetik a támogatást, akik szolgálati lakásban élnek. Korábban a kedvezmény feltétele volt, hogy a kedvezményezett a lakásban lakjon, így például a fegyveres testületek tagjai vagy  a családos  lelkészek  eleve kiestek  a jogosultak  köréből. Mostantól arra az  időszakra, amíg szolgálati lakásban lakik valaki, nem vonatkozik majd rá a bentlakási kötelezettség.

Vélemények

vélemény