Megmutatok 5 olyan briliáns takarítási trükköt, amikkel olyan dolgokat tudsz megtisztítani, amikről előtte azt gondoltad, hogy ez lehetetlen. Szinte újjávarázsolod a szeretett tárgyaidat!

A hidegebb idő beköszöntével egyre többet tartózkodunk a lakásban. A napok rövidebbek, hamarabb sötétedik, ilyenkor tényleg otthon érezzük magunkat a legjobban. Még fontosabbá válik, hogy a lakás kitakarítását, rendben tartását szem előtt tartsuk és megtisztítsunk olyan holmikat is, melyekkel egész évben nem sokat foglalkozunk.

Azonban rengeteg olyan használati tárgy van, amiről sosem gondolnánk, hogy tisztíthatók, de legalábbis nem vagyunk benne biztosak, hogyan is kéne nekifognunk a megtisztításuknak. Az alábbi trükkökkel könnyedén fog menni!

1. Autókárpit takarítása

Nem kell egy csomó pénzt költeni feleslegesen autótakarításra!

Keverj össze egyenlő mennyiségű szódavizet, mosogatószappant és ecetet. Töltsd a keveréket szórófejes flakonba, jól rázd össze, hogy elkeveredjen. Szórd a kárpiton lévő foltra és hagyd állni néhány percig. Végy egy kefét és körkörösen kezd el dörzsölni a foltot. Végül gőztisztítóval vagy porszívóval menj át rajta.

phpthumb_generated_thumbnail-9

2. Különleges formájú üvegek és vázák takarítása

Ha van néhány szép üveged vagy vázád otthon, jól tudod, milyen bosszantó, amikor magukba gyűjtik a koszt. Egy egyszerű trükkel azonban megtisztíthatjuk őket.

Vágjunk el egy szivacsot olyan méretűre, hogy beleférjen az üveg vagy a váza nyakába. Mindkét szivacsdarab oldalába készítsünk egy kis hasítékot, ahova belehelyezhetünk egy apró mágnest. Így a szivacsok vonzani fogják egymást.

Az egyik szivacsot helyezzük az üveg belsejébe, míg a másikkal kívülről végezzük a tisztítást. Így egyszerre csillogóvá varázsolhatjuk az üveget és a szivacsot is könnyedén kiszedhetjük a belsejéből.

phpthumb_generated_thumbnail-10

3. Matrac takarítása

A rövidebb napok azt is jelentik, hogy több időt töltünk az ágyban. Ezért extra tiszta ágyra van szükségünk és ez alatt nem csupán a lepedő meg az ágynemű rendszeres cseréje értendő. Ideális esetben minden évszakban egyszer kiporszívózod az ágymatracodat. Hogy szagtalanítsd, szórd be szódabikarbónával, hagyd rajta 30 percig, majd porszívózd ki. Ha még nincs, szerezz be matracvédő huzatot!

4. Fürdőszobai csempe takarítása

A fürdőszobai csempék eredeti szépségét megőrizhetjük, ha megelőzzük a fugák elszíneződését. Ehhez használjunk egy egyszerű gyertyát, ezzel dörzsöljük át a csempék közt a fugákat. A viasz védőréteggel vonja be a fugát, így ha zuhanyzunk, a víz lecsorog róla és nem fogja elveszíteni eredeti színét.

phpthumb_generated_thumbnail-11

5. Öntöttvas serpenyő takarítása

Hihetetlenül nehéz tisztán tartani, mégis meg kell tenni ennek érdekében mindent, különben dobhatjuk a kukába a serpenyőt. Amikor megvásároljuk, a legtöbb terméken feltüntetik, hogyan ne tisztítsuk. Ám hogy mégis hogyan csináljuk, arról nem sok szó esik.

Teljesen természetes anyagok segítségével is elvégezhetjük a tisztítását. Szórjunk sót a serpenyőbe, majd egy félbevágott burgonyával dörzsöljük át a serpenyő alját körkörös mozdulatokkal. Nyugodtan csináld erősen! Ha már tiszta, öblítsd le vízzel és szárítsd meg.

Vélemények

vélemény